Kruisstraat 24 | Joure | info@lakesight.nl | 06 - 53 723 331
 • Vroem.com

  VROEM

  Het gezelligste oldtimerevenement van het Noorden!
  Zaterdag 14 juni - centrum Joure
  Toegang en deelname gratis!

 • MarrenNijs.nl

  MarrenNijs.nl

  Snel, actueel en professioneel omschrijft het team achter, en de inhoud van regionale nieuwssite MarrenNijs.nl (voorheen Skarsterlannieuws.nl).

 • VerSUS Joure

  VerSUS Joure

  Oud-staatssecretaris voor armoedebeleid Jetta Klijnsma: ’Ik wens iedere gemeente een VerSUS toe!’

 • Boersma Masten

  Sterkstemast.nl

  Hans Boersma maakt prachtige houten scheepsonderdelen. De werkplaats is brandschoon en kenmerkt de perfectie van Hans’ werk. Blader door de website en sta versteld van de referenties.

 • Stichting Friese Ballonfeesten

  Stichting Friese Ballonfeesten

  De nieuwe website bevat Publish CMS waarmee nieuws automatisch op Twitter wordt geplaatst

 • Party- en Zalencentrum ’t Haske

  Party- Zalencentrum
  ’t Haske

  ’t Haske is met een capaciteit van 1500 gasten het grootste particuliere horecabedrijf van Friesland. Wij ontwierpen en ontwikkelden de nieuwe website, inclusief Publish CMS voor gemakkelijk onderhoud

 • Brasserie Restaurant ’t Gasthuys

  Brasserie Restaurant
  ’t Gasthuys

  De perfecte gelegenheid voor een heerlijke avond uit. We leverden de website inclusief Publish CMS voor gemakkelijk onderhoud

 • Simfy.nl

  Simfy

  Lakesight ontwikkelde de internetapplicatie Simfy voor gemakkelijk en snel taakmanagement. Ideaal voor bedrijven, verenigingen of werkgroepen.

 • Holtrop Slaapcomfort

  Slaapvoorlichter
  Holtrop Slaapcomfort

  Een goed persoonlijk advies en altijd een stapje extra. Dat kenmerkt Slaapvoorlichter Sjoerd Holtrop voor wie we een nieuwe website ontwierpen en ontwikkelden.

Case: MarrenNijs.nl

Het begon met een omgekeerde werkwijze. Na een dagelijks bezoek aan de nieuwswebsite (met toen nog de naam Skarsterlannieuws.nl) ontstond het idee om de sterk verouderde website een facelift te geven. En met sterk verouderd bedoelen we het design en de achterliggende techniek, niet de inhoud want daarvoor komen we dagelijks terug.
De redactie van MarrenNijs.nl pakte het idee en ontwerp positief op en na enkele gesprekken en onderzoeken kwamen we tot de conclusie dat ook de beheerzijde opgewaardeerd moest worden.

Reponsive Design

Het zal niemand verbazen dat een nieuwssite veel mobiele bezoekers kent. Dat geldt ook voor een regionale nieuwssite. Al bleven de bezoekerscijfers ons verbazen. Het stond al vrij snel vast dat de website niet alleen voor de desktop maar ook voor alle andere apparaten, schermen etc. beschikbaar moest zijn.

Al geruime tijd bieden wij de dienst om een nieuwe (of soms zelfs bestaande) website Responsive te maken. Dit houdt in dat de website automatisch schaalt naar andere apparaten zodat op ieder scherm de inhoud goed te lezen en goed te bereiken is. Want dat is waar het bij iedere website om draait. De inhoud. Wij vinden dat het ontwerp van iedere website volledig in dienst moet staan van de inhoud.

Ontwerp en kleurstelling

Het eerste ontwerp werd overwegend groen. Vooral omdat de website Skarsterlannieuws.nl toen ook nog groen was. Wel iets feller en uitgesproken groen. Na de eerste gesprekken bleek de redactie een voorkeur te hebben voor rood. Dat werd meteen in de tweede versie van het ontwerp doorgevoerd. Daarna zijn er nog een paar kleine inhoudelijke aanpassingen gedaan. Er is een aantal zaken weggelaten en een aantal toegevoegd maar het oorspronkelijke ontwerp en indeling bleven overeind.

Archief

Een begrijpelijke eis van de redactie van MarrenNijs.nl was dat het complete archief meeging van de oude database naar het nieuwe CMS. Omdat de techniek van de oude beheeromgeving sterk verouderd was betekende dat meer dan tienduizend nieuwsartikelen en diverse rubrieken geconverteerd moesten worden. Ook alle opmaak die verscholen ging in de artikelen moest eruit gefilterd worden omdat dat niet op de nieuwe website zou passen. Tevens zou het Responsive Design in de weg zitten. Dit alles is volledig geautomatiseerd en geïntegreerd in Publish CMS.

Publish CMS

Publish CMS beschikt over talrijke modules voor uiteenlopende organisaties. Diverse modules zijn naar de eisen en wensen van MarrenNijs.nl aangepast. Een voorbeelden is het versturen van een tweet direct na het plaatsen van een artikel. Of als de plaatsing is uitgesteld naar een later tijdstip wordt de tweet op dat moment aangeboden bij Twitter. Een ander voorbeeld is de Mediamanager (beheer van foto’s afbeeldingen) die afbeeldingen automatisch naar het juiste formaat verkleind dat gebruikt wordt op de website. Bovendien beschikt het hele CMS over een uitgebreide zoekfunctie. Gegevens van een fotograaf kunnen toegevoegd worden aan de foto, waarna ze altijd op de website worden getoond. Agenda-items waaronder Exposities komen vaak op meerdere dagen voor zodat men deze kan dupliceren.

Er zijn ook modules speciaal gemaakt voor MarrenNijs.nl. Bijvoorbeeld de Weermodule, Weerfoto’s en de rubriek De mens achter. Deze modules voorzien in de behoefte om met de minst mogelijke tijdsinspanning het hoogst mogelijke resultaat te behalen. Een andere nieuwe module is de advertentiemodule waarmee men precies kan zien hoevaak een advertentie getoond is en hoevaak erop geklikt is.

Het nut en de effectiviteit van een CMS liggen naar ons idee in de balans tussen de hoeveelheid werk die iemand moet doen om inhoud te plaatsen op een website en de output die je uit het CMS haalt en weergeeft op de website. Daar is Publish CMS heel sterk in. Het komt niet met het zoveelste dialoogvenster en je hoeft niet lang te zoeken voor je vindt wat je zoekt. Voor dit CMS is ook geen handleiding nodig. Met enige affiniteit spreekt alles voor zich. Het dashboard geeft in een oogopslag de informatie waar men anders bij diverse andere systemen moet inloggen.

Meer informatie

Lees meer over Lakesight, over Publish CMS of Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Bezoek MarrenNijs.nl ook eens.

Chris van der Meer
Twitter: @Chrisvdmeer

De website

website www.MarrenNijs.nl
Dashboard PublishCMS

Dashboard Publish CMS